CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, April 30, 2009

mUhasabaH seOrang wanita shaLihaH..

Jadilah seorang wanita shalihah,
Yang hatinya dibalut rasa taqwa kepada Allah,
Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Dien Allah,
Yang senantiasa haus dengan ibadah kepada Allah,
Yang senantiasa dahaga akan mengharap ridha Allah
Yang sholatnya adalah bekal dirinya,
Yang tidak pernah takut untuk bearkata benar,
Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu,
Yang senatiasa bersama para mujahiddah Allah

Jadilah seorang wanita shalihah
Yang menjaga tutur katanya,
Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya,
Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya,
Yang senatiasa berbuat kebajikan karena sifatnya yang penyayang,
Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jahat

Jadilah seorang wanita shalihah
Yang menghormati suaminya.
Yang senantiasa berbakti kepada orangtua dan keluarga,
Yang bakal menjaga kerukunan rumahtangga,
Yang akan mendampingi suami dalam mendidik anak-anaknya untuk mendalami Islam,
Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan,
Karena dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat.

Jadilah seorang wanita shalihah,
Yang senatiasa bersedia untuk menjadi makmum imamnya
Yang hidup di bawah naungan Al-Qur'an dan qana'ah
Yang tidak dikotori dengan perhiasan dunia
Yang menjaga matanya dari berbelanja,
Yang sujudnya penuh kesyukuran dengan rahmat Allah ke atasnya.

Jadilah seorang wanita shalihah
Yang selalu menjaga lisan, penyayang keluarga & suaminya,
Matanya kepenatan karena membaca Al-Qur'an,
Suaranya lesu karena penat berzikir,
Tidurnya lelap dengan cahaya keimanan,
Bangunnya Subuh penuh kesigapan
Karena dia sadar betapa indahnya menjadi wanita sholihah melebihi perhiasan apapun didunia
Semakin sadar bertambah usianya bertambah kematangannya.

Jadilah seorang wanita shalihah
Yang senantiasa mengabdikan diri untuk menjadi mujahiddah Allah
Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat,
Yang mana buah kehidupan itu perlu dipelihara dan dijaga,
Agar tumbuh putik tunas yang bakal menjaga dirinya di alam baqa'
Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian.

Jadilah seorang wanita shalihah
Yang tidak terpesona dengan buaian dunia,
Karena dia mengimpikan syurga Allah.

Semoga senantiasa dirahmatiNya...

Saturday, April 25, 2009

nOta bUat anakkU....


anakku..

ketika aku semakin di mamah usia,
banyakkan lah bersabar dan cuba memahamiku..

andainya aku tidak mampu memakai pakaianku sendiri..
bersabarlah..
sesungguhnya aku pernah mengajarmu perkara yang sama tanpa rasa jemu..

andainya ketika aku bercakap denganmu,
aku mengulangi benda yang sama beberapa kali..
jangan hentikanku..
tetapi cuba dengari ku..
kerana suatu masa dahulu,
aku senantiasa mendengar tangismu..

ketika aku tidak mampu mandi,
jangan malukan aku atau menjerit terhadapku..
kerana suatu masa dahulu,
aku pernah beberapa kali memujukmu supaya kau membersihkan dirimu..

apabila kau melihat betapa aku tidak mengetahui tentang komputer..
berilah aku masa yang secukupnya untuk memahami
dan jangan sesekali melihatku dengan pandangan yang sinis..
kerana aku pernah membuat kau faham tentang banyak perkara..
memakan makanan yang baik,
memakai pakaian yang kemas..
menghadapi hidup...

saat aku terlupa tentang sesuatu perkara yang kau cuba bualkan...
berilah sedikit ruang untuk aku mengingatinya...
dan jika aku tidak mampu,
janganlah meradang..
kerana perkara yang paling penting bukanlah percakapanku tetapi tentunya untuk bersama kamu...

jika aku tidak makan,
jangan paksa.
sesungguhnya aku tahu bila aku merasa lapar...

bila lututku sakit,
jangan biarkan aku terus berjalan sendirian..
tetapi pimpinlah kau...
sebagaimana yang telah aku buatkan ketika kau mula baru belajar berjalan..

dan apabila kau mengatakan padamu yang aku tidak mahu hidup lagi..
janganlah marah..
kerana suatu hari nanti kau akan faham...
bahawa usiaku pada saat ini bukanlah masa untuk menikmati hidup,
tetapi bersedia untuk menemuiNya..

suatu hari nanti kau akan faham bahawa walau banyak manapun kesilapanku,
aku akan sentiasa mahukan yang terbaik buatmu...

janganlah kau bersedih,
marah atau benci apabila bersamaku..
bahkan kau perlu sentiasa di sisiku,
dan memahamiku sebagaimana aku telah memahamimu semasa kau kecil..

bantulah aku berjalan...
dan bantulah aku untuk mengakhiri perjalanku dengan kasih dan kesabaranmu..
aku pasti akan membayar masa yang kau habiskan untukku dengan senyuman tulus yang sentiasa ada buatmu...

kau harus tahu aku menyayangimu....


ibu dan ayahmu...

Friday, April 24, 2009

Lelaki yang ditaRik ke nEraka

Lelaki yang ditarik ke neraka..

Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yang akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yang tidak memberikan hak kepada wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah:

1. Ayahnya

Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dengan hanya memberi
kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yang bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?.. pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya,
maka bersedialah untuk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)

2. Suaminya

Apabila sang suami tidak mempedulikan ti ndak tanduk isterinya. Bergaul ! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yang alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh,
saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dalam neraka.

(p/s; Duhai lelaki yang bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yang kau
akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana.)

3. Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang- abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran
Islam, tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s; Duhai lelaki yang mempunyai adik perempuan, jangan hanya ! menjaga amalmu, dan jangan ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dengan maksiat... dan tidak menutup aurat.)

4. Anak2 lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu....nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa... kerana ibu juga insan biasa... tak lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga
akan ditarik menjadi penemannya.)

...............................................

Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka ! kaum lelaki yang bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

Firman Allah S.W.T;
"Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu...."

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Wednesday, April 22, 2009

Tips untuk jadi orang cemerlang


(^_^) Tips utk jadi org cemerlang - oleh Dr. Fadzilah Kamsah


These are extra tips for all as given by Dr. Fadzilah Kamsah in the seminar... sorry, there are more but i can't fathom all!

Tatacara makan & minum

  • Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa ~ InsyaAllah, Allah lipat gandakan rezeki.

  • Sebelum tidur, berdoa, depends on apa yg kita hendak ~ sepanjang tidur, otak akan generatekan all of our wish & InsyaAllah, kita akan work towards it (ada semangat) di keesokan harinya.

  • Makan buah sebelum breakfast, lunch & dinner ~ ikut Sunnah & dapat pahala & also boleh rujuk kpd pakar pemakanan, vit C dari buah2an yg dimakan selepas breakfast, lunch & dinner yang akan diperolehi adalah approaching 0%.

  • Jangan minum air semasa sedang makan (breakfast, lunch & dinner). Minum air selepas 15-30 minit selesai makan. Untuk minum, bagi teguk yg pertama sahaja, biarkan air dlm mulut about 10s then baru telan. Teguk kedua & seterusnya boleh minum terus ~ sbb air liur ada enzyme yg boleh membunuh kuman dlm pankreas, perut, & so on yg akan dibawa oleh air tegukan pertama.

  • Seelok2nya makan malam sblm maghrib ~ ikut sunnah
(Rasullullah makan sblm maghrib kecuali bulan Ramadhan saja ie masa maghrib), sbb, bagi yg tgh study (or anak2), otak akan berfungsi excellently (senang absorb ilmu) around 2 hrs slps makan so, if makan at 8:30pm, around 10:30pm baru start study and most probably hanya boleh bertahan hingga jam 12 tgh malam saja, jadi, tak byk yg boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30 (org Cina take dinner around this hour). Juga, kita tak tidur dlm kekenyangan (yg mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam)

Tatacara di bilik air

  • Selepas buang air kecil, berdehem 3x (teran sikit) ~ boleh elak drpd dapat batu karang

  • Semasa buang air besar, mengiring sedikit ke kiri ~ ikut sunnah sbb bila mengiring ke kiri, perut akan tekan bladder and senang buang air besar

Tatacara didik anak

  • Antara tips untuk dpt anak bijak/genius, ajar anak (atau baby) tidur mengiring ke kanan ~ sbb jantung (yg terletak sblh kiri) akan lebih "lapang"/"lega" dan mudah berdegup (perjalanan darah okay) and otak anak akan develop excellently.

  • Bagi anak2 yg dah azalinya active or hyper-active, kurang (or jgn) pakaikan baju warna orange ~ sbb warna ini boleh merangsang secara actifnya tindak tanduk anak (ie. akan lebih nakal), sentiasa bersemangat waja & exuberant.

Tatacara didik diri sendiri

  • Amalkan apa2 yg baik (juga amalan2 baru) selama 21+ plus hari berturut2 ~ Rasullullah (saw) bersabda, sst amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari, continuously, akan menjadi tabiat and kalau tak, ilmu itu akan mati.

  • Buang segala rasa hasad dengki, dendam & lain2 yg -ve ~ emosi2 ni akan membenarkan otak release excessive adrenaline, cortisone & toxine yg mana boleh membawa kpd bbrp penyakit cepat letih, wajah cepat nampak tua (tua sblm waktunya), selalu sakit perut & etc

Ada 3 kategori manusia :-
BERJAYA : Hari ini lebih baik daripada semalam
TERPEDAYA : Hari ini sama seperti semalam
CELAKA : Hari ini lebih teruk daripada semalam

"Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita"

Just to ambil iktibar untuk mendidik diri & family. Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu! So, it's good if we can remind each other because in Rasulullah's last sermon, baginda pun did mention that all those who listen to him (on that day) shall pass on his words to others, and those to others again; and may the last ones understand his words better that those who listen to him directly...

Yang baik datang dari Allah & yg kurang itu is from my weaknesses. Do impart this knowledge & you'll lose nothing.

Monday, April 20, 2009

...iQ teSt..

dalam sebuah bas ada 7 perempuan...
setiap orang bawa 7 beg..
dalam setiap beg ada 7 ekor kucing betina..
setiap ekor kucing betina ada 7 ekor anak kucing..
setiap kucing ada 4 kaki..
berapa kaki ada dalam bas..???
tidak termasuk kaki driver bas...

dOa UntUk menghadapi eXam

SURAH AL-INSYIRAH... بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم: Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?, وَوَضَعْنَا عَنْكَ وِزْرَكَ Dan Kami telah menghilangkan dari padamu bebanmu, الَّذِي أَنْقَضَ ظَهْرَكَ yang memberatkan punggungmu? وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu. فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain, وَإِلَى رَبِّكَ فَ


AYAT DAN MAKNA SURAH AL-INSYIRAH... assalamualaikum.. saje ana pilih surah ni especially untuk sahabat2 yg tengah@akan mengambil exam..semoga mereka diberi kemudahan&kejayaan oleh Allah..ameen surah insyirah ni berkaitan dgn dugaan yg allah bg dgn level ujian yg berlainan kepada setiap manusia.di sebalik kesusahan ada kesenangan, disebalik kesempitan ada kelapangan. pada setiap ujian allah berikan nikmat yg berlipat ganda sbb tu manusia yg beriman takkan berkeluh kesah atau tak berputus asa dgn ujian allah berikan kerana dia percaya allah akan gantikan kesusahan tu kpd kesenangan..allah akan uji seseorang melebihi apa yg mampu seseorang tu tanggungi..

cara ranCang waktU belajaR


  • Pastikan waktu mengulangkaji lebih 3jam sehari. Malah, semakin hampir dengan peperiksaan anda perlu belajar 5 hingga 7 jam sehari. Dalam tempoh itu anda mungkin belajar 1jam pada waktu subuh, 2jam ptg dan 3jam mlm.

  • Tahap tumpuan belajar berbeza. Jangan paksa diri anda

  • Sekiranya tumpuan terganggu, ambil rehat kira-kira 5minit kemudian sambung semula belajar.
  • Dalam satu sesi belajar, pelbagaikan aktiviti belajar anda supaya tidak jemu. Selang selikan aktiviti membaca dengan membuat nota dan menceritakan semula apa yang telah kita pelajari.

  • Jangan letak matlamat membaca yang terlalu besar. Jumlah bahan yang mahu diulangkaji mestilah anda tahu yang anda mampu menghabiskannya dalam masa belajar yang ditetapkan.

  • Sediakan jadual belajar atau perancangan mingguan mengenai bahan yang mahu diulangkaji.

  • Sediakan senarai tugas harian pada malam sebelumnya. Maknanya anda tahu apa yang mahu disiapkan untuk hari esk. Tentukan tahap keutamaan dan kepentingan setiap butiran tugas yang disenaraikan.

  • Rekodkan perkembangan anda pada kertas. Pangkah setiap tugas yang telah diselesaikan.

  • Beri ganjaran buat diri anda setiap kali anda berjaya menvapai setiap perancangan yang telah anda senaraikan.

  • Gunakan teknik membaca yang berkesan. Membaca sejam penuh tumpuan lebih baik dari membaca 3jam dengan fikiran melayang.

  • Focus sekurang-kurangnya 50% daripada waktu belajar anda terhadap proses mengingat atau’Recall’ iaitu proses memanggil semula

my sLide shOw

Hangman

There was an error in this gadget